Jag är Betlehem Dawit Isaak

SPELADES mars 2020 samt 23 sep-25 nov 2022

J
ag vill inte se mig själv med deras ögon

Jag vill inte lära mig älska potatis
Jag vill se havet där mina rötter finns
Jag vill röra vid den röda jorden i Eritrea
Jag är rädd för vad utanförskapet gör med mig
Jag vill inte glömma pappa

Angereds Teater iscensätter berättelsen om Betlehem Isaaks uppväxt utan sin pappa Dawit och hur hon som barn tvingas fly från sitt hemland Eritrea. Föreställningen ger en bild av Sverige speglad genom en ung person som inte hittar sin självklara plats här. Det är en berättelse om att börja ett nytt liv i ett annat land, att växa upp i ett mellanförskap och därifrån ändå lyckas hitta sig själv och sina framtidsdrömmar. 

I en tid där demokratiska värden är hotade behövs nyskriven dramatik som ger röst åt de som ännu inte erhållit förutsättningar för sina mänskliga rättigheter. Regissören Anna Ulén har i flera av sina tidigare föreställningar utgått från verkliga händelser där viljan att sprida historierna kommer från upphovspersonerna själva. Dramatiker Ninna Tersman har skrivit pjäsen med utgångspunkt i Betlehem Isaaks roman Mitt liv utan dig

 
PRESS OCH RECENSIONER
Kulturnyheterna i SVT uppmärksammar föreställningen. Se hela inslaget här. SVT 5/3 2020.

P1 Kulturnytt sänder från vår repsal.
Lyssna på hela inslaget här. SR P1 4/3 2020.

"
Betlehem Isaaks starka berättelse är en viktig samtidsskildring som förhoppningsvis kommer många till del, även utanför Angereds centrum".

DN 200307 Läs hela recension här. 

"Det som gör Jag är Betlehem Dawit Isaak ovanlig är att pjäsen så konsekvent framställer exilerfarenheten ur barnets perspektiv".
GP 200307 Läs hela recensionen här.

"Den här föreställningen lyser också av stolthet, trots, sorg och ett djävlar anamma, som berör, men också av en humor som lättar".
ALBA 200307 Läs hela recensionen här.

"Mot slutet, ändå, ett slags hopp sida vid sida med avståndet och ovissheten som växer, minnet av en röst hon inte kan höra. Det är drabbande, komplext, och mycket sevärt".
EXPRESSEN 200311  Läs hela recensionen här. 

Trailer: Nicklas Estberg  Foto: Bengt Löfgren

Illustration: Camilla Engman  Formgivning: Linda Wallgren


Skådespelare Senait Imbaye Kompositörer och musiker på scen Jaqee och Robin Lynch Regissör Anna Ulén Dramatiker Ninna Tersman Scenograf Camilla Engman Kostymdesigner Linda Wallgren Maskdesigner Tove Eneroth Skräddare Amanda Modin Ljusdesigner Reinhold Erzmoneit Ljuddesigner Martin Fremling Snickare och konstruktör Colin Ferguson Scenfoto Tilo Stengel Sufflör  & publikvärd Bushra Al Jubaihi  Sälj- och biljettbokning Malin Andersson Producent Gabriella Duraffourd Pedagog Mina Nadolski Friberg Verksamhetsledare Lovisa Pihl Konstnärlig ledare Johanna Larsson Initiativtagare och författare Betlehem Isaak


Målgrupp:
 Från 12 år Längd: ca 1 timme utan paus 

Spelplats: Angereds Teater/ Blå Stället Angereds Torg 13, Hpl: Angered Centrum

För mer info: 031-331 54 08 | info@angeredsteater.se