KABUL STHLM PARIS
 Spelas i Stockholm i augusti 2024 samt på turné 2025.


- Vad skulle hända om vi skickar tillbaka dig till Kabul?

Intervjun tar slut.

Handläggaren visar mig utgången, jag hittar ett kafé, köper en kaffe, sätter mig vid ett bord, röker en cigg och tänker på allt som hände nyss. Jag mår illa.

Dagarna går, och månaderna. Det blir ett nytt år.

Jag börjar lära känna kulturen och befolkningen. Bestämmer mig för att spendera mer tid med mina franska vänner och försöka lära mig av deras brytning, precis som jag gjorde när jag bodde i Uppsala där alla pratar rikssvenska. Jag tillbringar mer tid ute, vill inte vara hemma hela tiden. Här finns livet på gatan. Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet, du ser alltid öppna barer och restauranger, du ser människor, du ser livet. Till skillnad från den lugna staden i Sverige, som somnar efter klockan 18.

Långsamma dagar.  Panikslagna dagar. Tills min mobil ringer. 

Félicitation, vous avez obtenu une protection, hör jag socialassistenten säga.  
Jag tackar henne för meddelandet och stänger av mobilen. Nu vill jag sova utan att tänka på något, för första gången på många år.

 

Föreställningen Kabul Sthlm Paris utgår från den stora gruppen ensamkommande från Afghanistan som flytt vidare från Sverige och som nu istället söker asyl i Frankrike. I föreställningen möter vi en grupp unga, svensktalande afghaner som alla delar en och samma erfarenhet. De hade skapat sig ett liv i Sverige, fått avslag från Migrationsverket och tvingats fly än en gång och då hamnat i Paris. Väl där försöker de skapa sig en ny tillvaro, med ett nytt språk, en ny kultur, ett nytt socialt sammanhang. Vissa pluggar, vissa jobbar, en del gör både och. Många lever i fortsatt ovisshet kring sin framtid. Några har fått uppehållstillstånd och några har goda chanser att få. Några bor på gatan i tältläger. Många längtar hem till Sverige. Många har medvetet slutat kalla Sverige för sitt hem.

Medverkande: Abo Wejdan, Alexandro Soltani, Alireza Masomi (Haydar), Elin Bornell, Farhad Mohammadi, Farid Tajik, Gabriel Ibrahimi, Javid Davoudi & Otto Båth

Dramatiker Kristian Hallberg Regissör Johanna Larsson Scenograf & kostymdesigner Linda Wallgren Kompositör Kristina Issa Assistent konstnärligt team Alireza Naghavi Koreograf Fredrika Byman Moberg Tekniker & medskapare Otto Båth Dramapedagoger Erika Modén & Mina Nadolski Friberg Migrationsrättslig Rådgivare: Tinna Wejstål Fotograf Nadim ElazzehUnder 2023 pågår en teaterkurs på Angereds Teater för unga vuxna med rötter i Afghanistan, som själva har erfarenhet av att vara i en asylprocess. Dessa personer skapar och medverkar i föreställningen tillsammans med två skådespelare.

Föreställningen och utställningen Kabul Sthlm Paris presenteras av Angereds Teater i samarbete med Konsthallen i Blå Stället.
Från 15 år Längd ca 90 min Spelas och visas i Blå Ställets Konsthall 24 november 2023 - 31 januari 2024.