Efter föreställningen

Tack för att du besökt Angereds Teater

Vi är väldigt glada att du kom till teatern och såg Hemma Hos. Fåglar spelar en viktig roll i föreställningen. De finns i scenrummet och i berättelserna om brevduvor. På den här sidan kan du lära dig mer om fågelarterna som lever i Angered. Vi börjar med en film som visar vägen till Angereds Teater ur fågelns perspektiv - fågelvägen. 

Videograf: David Walegren

Fågelvägen till Angereds Teater

Detta är Lärjedalen i Angered. Har du nån gång drömt om att du kunde flyga?
Då skulle du liksom fåglarna kunna flyga till oss här på teatern.

Då hade du kunnat se den fantastiska Lärjedalen uppifrån. För länge sen var Lärjedalen en havsfjord och bergen var högre och vassare. Men efter den senaste istiden fick dalen det utseende den har idag. Här kan du möta fåglar som är vanliga just här i Angered: Forsärlan, Hornugglan och Skogsduvan.

Lärjeån är allt som finns kvar av den stora havsfjorden. I Lärjeån finns urtidsfisken Havsnejonöga och Flodpärlmusslan lever också där. Att den musslan finns i lärjeån betyder att vattnet i Lärjeån fortfarande är rent, trots sin rödbruna färg.

Vid Hjällbo finns ett mycket fint vattenfall och laxtrappor för öringen och laxen som också lever i lärjeån.
Om du inte tar fågelvägen från teatern kan du gå längs Lärjeån på en vacker stig ända från Angered till vattenfallet i Hjällbo.

Jorden i Angered har alltid varit full av näring. Därför växte tidigt många jordbruk fram här. Angered har varit ett bondesamhälle i mer än tusen år. Därför har många gator här namn som har med jordbruk att göra: Grepgatan, Bergsgårdsgärdet, Traktorgatan.

Men nu är det snart dags att landa.
Håll utkik efter ett blått hus! Det är där teatern ligger. Landa på taket när du ser skylten: Angereds Teater.

Hoppas du hade en fin flygtur! 
Välkommen in till oss.

Video: David Walegren
Voice: Isra Elsalihie
Text: Per Öhagen
Musik: Kristina Issa

Lyssna på musiken från föreställningen

Här kan du lyssna på musiken från föreställningen, om och om igen! Hon som har skrivit den fina musiken, kompositören, heter Kristina Issa. 

Lär dig mer om fåglarna som bor i Angered

Bivråk

Bivråk är en rovfågel som trots sitt namn inte är nära besläktad med vråkarna. Den är en långflyttare som häckar i Europa och delar av Asien och övervintrar i tropiska Afrika. Bivråken lever främst av larver och puppor av bin och getingar, och av fullt utvecklade getingar och termiter

Hornuggla

Hornugglan är en medelstor uggla som mäter 31–37 cm och väger 245–400 gram. Den har långa örontofsar som kan resas och riktas uppåt. Honorna är större än hanen och har mörkare fjäderdräkt. Hornugglans brunaktiga fjädrar är vertikalt streckade. Fågeln är spräcklig och vattrad i svartbrunt, rostgult och vitt på ovansidan. Hornugglan är svårsedd dagtid då den kamouflerar sig genom att sitta på en trädgren tätt intill stammen. 


Strömstare

Strömstare är en fågel i familjen strömstarar. Liksom övriga medlemmar av familjen påträffas den vid rinnande vatten i anslutning till forsar och fall. Strömstare förekommer i stora delar av Europa, där den är den tättingen som både kan simma och dyka, men förekommer även i bergstrakter i västra och centrala Asien.Mindre Hackspett

Mindre hackspett är den minsta av Europas hackspettar med sin längd på cirka 15 cm, vilket gör den jämnstor med gråsparven. Mindre hackspett har sin utbredning över hela västra och norra Palearktis till Asiens Stillahavskust. I Mellaneuropa är den en spridd men inte vanlig häckfågel. 

Skogsduva

Skogsduva är en fågel av familjen duvor som förekommer främst i Europa och Asien. Merparten är flyttfåglar och de föredrar att häcka i trädhålor. Den är en ganska skygg art och den lever främst av frön. 

Forsärla

Forsärla är en fågel i familjen ärlor som förekommer i tempererade delar av Europa och Asien samt i Nordafrika. Som namnet avslöjar häckar den vanligen vid rinnande vattendrag. Kännetecknande i alla dräkter är den exceptionellt långa stjärten.


Fågelbilder skapade av vår publik

När vi arbetade fram den här föreställningen tog vi mycket hjälp av vår publik: barn som går på mellanstadiet. Till exempel fick femteklassen från Freinetskolan Bild och Form hjälpa oss att rita skisser på fågelarter från Angered. Skisserna använde vi sedan som mallar när vi skapade fågelmönstret i mattan på vår scenografi. Här nere kan du titta på alla de fina teckningarna!