EXIL

av Elmira Arikan fritt efter en roman av Jacob Ejersbo

En monolog om identitet och tillhörighet. I Exil möter vi Samantha 15 år, som kom från Sverige till Tanzania som 3-åring på 80-talet, där hennes föräldrar arbetar som entreprenörer. Hon ingår ofrivilligt i det västerländska, postkoloniala försöket att fortsätta kontrollera jordens resurser - den slags exil som rika ”getton” utgör i världen. Samantha går på internat och uppfostras till att härska med hot om våld och falska löften, om att hjälpa ”de fattiga”, en exil utan hem och utan framtid.

Regi: Elmira Arikan
Medverkande: Emmeli J Stjärnfeldt

Elmira Arikan är en svensk skådespelare och dramatiker som har studerat filmmanus på Stockholms Dramatiska Högskola, hon har tidigare varit med och skrivit manus till Angereds Teaters uppsättning 100 000 skattefritt och dramatiserat om Måsen på Backa Teater.
Hon har också medverkat i flera uppsättningar på Angereds Teater, bl.a. Hamlet och Brev till en Ängel. Turnerat med Riksteatern och spelat föreställningar i Finland, Tyskland och Turkiet. Hon står för manus och regi till monologen Exil.

Emmeli J Stjärnfeldt är utbildad vid Teaterhögskolan i Melbourne – The Victorian College of the Arts där hon gick ut med ett Bachelor of Dramatic Arts Degree. Hon har rest mycket och bott i diverse olika länder som Kambodia, Australien, England och Israel men bor för närvarande i Sverige. Hon har spelat på bl a Folkteatern, med GEST och med prisbelönta Four Lark Theatre i Melbourne. Emmeli har även medverkat i film och TV.  

PRESS:

"porträttet som Stjärnfeldt med precision gestaltar" GP

"starka samtidsbilder ... viktiga" 

GP

"Två korta monologer, två fängslande livsöden. Två timmar teatermagi." 

Borås Tidning

"Emmeli J Stjärnfeldt i rollen spelar fint fram osäkerheten hos en ung tjej" 

Borås Tidning

"Det ska vara en monolog i vår" 

GT