I en särskilt utsatt situation - podden

FATTAPODDEN - AVSNITT #49
LYSSNA HÄR. REGISSÖREN JOHANNA LARSSON GÄSTAR FATTA-PODDEN TILLSAMMANS MED FÖRESTÄLLNINGENS HUVUDPERSON OCH PRATAR OM DET VERKLIGA RÄTTSFALLET.
Varför ska det vara så svårt att respektera varandras kroppar och sexualitet? I föreställningen I en särskilt utsatt situation riktar Angereds Teater blicken mot samtycke och gränser och varför det är så svårt att förstå när någon vill eller inte.

År 2018 fick Sverige en ny sexualbrottslagstiftning som säger att allt annat än ett ja är ett nej, men i rättssalen möts gång på gång unga människor som blivit utsatta eller utsatt någon för övergrepp. Flera av dessa vittnesmål blir nedlagda polisanmälningar eller berättas bara för de närmsta, om ens det. Utvecklingen inom lagstiftningen går framåt, men det tycks inte påverka hur vi beter oss mot varandra.

Med utgångspunkt i ett verkligt rättsfall vill föreställningen väcka engagemang och skapa diskussion om sexuella gränser, normer och förväntningar på unga människor idag utifrån rådande könsnormer och samhällsklimat.

 I en särskilt utsatt situation arbetades fram i samarbete med en brottmålsadvokat, en ung kvinna som varit målsägande i ett våldtäktsfall och genom samtal med unga människor i Angered och Göteborg.

"...som helhet en imponerande konsekvent pjäs. Den kommer med all säkerhet leda till intressanta diskussioner i klassrum och på skolgårdar. Det bådar gott för Angereds Teater."
Göteborgs-Posten 191005
Affisch: Linda Wallgren efter en tavla av Amanda Karlsson

VILL DU VETA MER ELLER BEHÖVER DU PRATA MED NÅGON?

Här har vi samlat några länkar till dig:
UMO Ungdomsmottagning för alla på nätet som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.

BRIS Barnens rätt i samhället har öppet dygnet runt och lyssnar på dig oavsett vad saken  gäller. Här kan du maila och chatta med en kurator på BRIS eller skriva med jämnåriga i forum.

UNGARELATIONER Ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir utsatt eller är den som utsätter. Chatten är öppen varje kväll kl 20-22.

FATTA Förening som arbetar mot sexuellt våld och för samtycke.

YOUMO Ungdomsmottagning på nätet på flera språk.

BROTTSOFFERJOUREN För dig som varit utsatt för brott, blivit vittne till brott eller känner någon som varit utsatt för ett brott.

FÖRENINGEN STORASYSTER Vänder sig till dig som blivit utsatt för våldtäkt el andra sexuella övergrepp. Alla är välkomna att höra av sig, oavsett könsidentitet. Du kan vara anonym. Chatten är öppen sön-tors kl 20-22.

KILLFRÅGOR Stödverksamhet för unga killar. Du kan vara anonym. Chatten är öppen sön-tors varje vecka mellan kl 19-21.

DAGS ATT PRATA OM SEXUELLA ÖVERGREPP Om vad som är sexuella övergrepp mot barn och unga, och vart du kan vända dig om du själv eller någon i din närhet blir utsatt för det.

JAG VILL VETA Allt om dina rättigheter vid brott och kring vad som faktiskt är brottsligt, om hur man kan känna om man varit med om ett brott och var man kan vända sig för att få hjälp. Du kan också läsa mer om händelseförloppet om du anmäler eller om det skulle bli en rättegång.