Blås av matchen
Spelas 8 mars - 26 april 2024

Fotboll kan man spela överallt. På en grusplan, en gräsplan, en arena. Innan livet riktigt börjat. Eller efter att allting har hänt. Det är en egen värld. Inuti världen Det kan vara i den stora världen Med miljoner människor som tittar. Eller ingen som tittar. En match kommer utspela sig här som är en ungdomsmatch, men som också hade kunnat vara en avgörande mästerskapsmatch. För alla matcher har en sak gemensamt - de är på liv och död.

Fotboll är den mest spelade sporten i världen. Det är inte som hockey där man behöver en dyr utrustning eller en särskild plats att vara på. Alla har råd att spela fotboll. Och det är kanske därför det kallas för folkets sport. Länder som ligger i krig med varandra, som på alla andra sätt slutat prata med varandra, de kan mötas i en fotbollsmatch. Och det är kanske därför det kallas för en fredssport?

Fotboll kan vara den första stora drömmen. Den viktiga tillhörigheten och vägen ut. En plattform där man får gråta och krama varandra, där föräldrar får se sina barn kämpa och barn får se sina föräldrar stå och heja vid kanten av spelplanen.

Samtidigt är fotboll en sport där rasism, homofobi och korruption blivit en del av kulturen. I pjäsen Blås av matchen ryms både de stora drömmarna men också det farliga och destruktiva våldet som vi verkar ha accepterat som en del av fotboll och läktarkultur.

Vi gör oss redo, vi möter upp våra lagkamrater, vi försöker berätta vad vi känner och hur vi mår, vi tar på oss lagtröjan, vi ser vår mamma stå vid linjen. Långt bort kan vi höra ett ljud. Sen blåser domaren igång matchen.  

Föreställningen är ett samarbete med Högskolan för scen och musik i Göteborg och satsningen c/o ung teater* där avgångsklassen på skådespelarprogrammet gör sin slutproduktion på Angereds Teater. På scen möter vi därmed ett taggat elvamannalag men också kommentatorn, supporten, fotbollsmamman, tränaren och domaren.

Spelas 8 mars-26 april 2024 på Angereds Teater i Blå Stället. Längd: 90 min.  Från 14 år.

Medverkande

Medverkande Adam Antens, Charlie Saers, Eli Felicia Edelbo-Christensen, Elin Landgren, Josse Matsson, Magnus Hulth/Axel Birgander, Maria Dahlin, Odin Romanus, Olle Vilhelmsson, Oméya Simbizi, Sharzad Rahmani och Yohannes Frezgi

Regissör Johanna Larsson Dramatiker Ida Linde Dramaturg Kristina Ros Scenograf Linda Wallgren Regiassistent Julia Pettersson Kostymdesigner Jasminda Asplund Blanco Kostymmästare Ina Nyholm Maskdesigner Jessica Cederholm Kompositör Amanda Lindgren Koreograf Fredrika Byman Moberg Ljusdesigner Jenny Waltersson Fogelberg & Johanna Larsson Ljudtekniker Martin Fremling Trailer Nadim Elazzeh Fotograf Johan Wingborg