Våra viktigaste vuxna

URPREMIÄR 9 OKTOBER 2020 PÅ ANGEREDS TEATER

Vad är vuxna egentligen bra för och vad ska man ha dem till? Året då barnkonventionen blir svensk lag ger Angereds Teater ordet åt barnen med föreställningen Våra viktigaste vuxna.
 
I vuxenvärlden är det vanligt att tycka och tänka om barn. Föreställningen Våra viktigaste vuxna vänder på perspektivet och låter barnen tänka och tycka till om de vuxna. Hur är en vuxen? Vad är skillnaden mellan vuxna och barn? Vad är vuxna egentligen bra för och vad ska man ha dem till? De vuxna frågar och frågar men lyssnar de egentligen på svaren?
 
Föreställningen bygger på djupintervjuer med barn i olika åldrar, som svarar på frågor om vilka deras viktigaste vuxna är och varför. Ur samtalen utvecklar sig historier om den vuxna handen som finns där när en blir rädd, om en viktig vuxen som sviker, om föräldrar som storgråter av sorgliga filmer, om kvarterets läskigaste vuxne, om den vuxna känslan i att få korsa spårvagnsspåren och handla muffins och om att kunna se sig själv i morfars ögon när hon lyssnar.

Välkomna alla barn, och ta med era viktigaste vuxna!
 
Ylva Mårtens, författare och journalist, har genomfört intervjuerna och är initiativtagare till projektet. Hon är prisbelönt för sitt arbete med att intervjua barn och är aktuell med antologin ”Vi måste börja med barnen” som släpptes i mars 2020.

PRESS OCH RECENSIONER

Lis Hellström Sveningson, GP, 11/10 - 2020

"Våra viktigaste vuxna kunde ha blivit men är ingen problemorienterad redovisningsteater. Ensemblen spelar lekfullt och med fin publikkontakt, alla fyra växlar lyhört mellan de olika rollerna, barn som vuxna. Det är fart och dynamik i spelet, regin ger även plats för inkännande reflektion.
Uppsättningen är ett samarbete med Göteborgs stadsteater och Backa teater. Att lyssna på barn i Angered är ett bra sätt att använda resurser medan teaterhuset för vuxna på Götaplatsen byggs om
".


 
För lärare:
Lärarhandledning till föreställningen VÅRA VIKTIGASTE VUXNA finns att ladda ner nedan.

Målgrupp: Från 6 år Längd: Ca 1 timme 10 min utan paus Spelplats: Angereds Teater/ Blå Stället Angereds Torg 13,
Hpl: Angered C
 Spelplan hittar du här. För mer info: 031-331 54 08 |info@angeredsteater.se


Medverkande Elin Bornell, André Gatu*, Johan Gry, Anna Harling

Initiativ & intervjuer Ylva Mårtens Manus Kristina Ros & Johanna Larsson i samarbete med ensemblen.
Regi Johanna Larsson Scenografi & Kostymdesign Linda Wallgren Dramaturg Kristina Ros Musik Martin Fremling Ljusdesign Jenny W Fogelberg Maskdesign Therese Jansson Koreografi Fredrika Byman Moberg Rekvisita & Attribut Smulan Lundin Konstruktion Colin Ferguson Scenteknik Reinhold Erzmoneit Publikvärd Robin Paulonen Administratör och publikarbete Bushra Al-Jubaihi Sälj- och biljettbokning Malin Andersson Producent Gabriella Duraffourd Pedagog Mina Nadolski Friberg Verksamhetsledare Lovisa Pihl Konstnärlig ledare Johanna Larsson
Scenfoto: Jonas Kündig. *Praktikant från Högskolan för Scen & Musik - Göteborgs Universitet.