HEMMA HOS

PREMIÄR 9 DECEMBER 2021 


“Första gången jag såg huset var sent på kvällen. Det var tänt i många fönster, det lyste i mörkret och jag tänkte wow, det är stjärnor. Stjärnor som lampor, vita gula röda, men så klart – det var början av december. Julstjärnor. - Här ska vi bo, sa pappa. Jag var ju liten då, så jag vet inte om jag fattade att vi skulle stanna och liksom – bli hemma här.”


Du kliver av spårvagnen, tar trappan upp till bron, går till höger - där ligger det. Bergsgårdsgärdet i Hjällbo var ett alldeles nybyggt område och en del av miljonprogrammet när de första hyresgästerna flyttade in i slutet på sextiotalet. Det var ett stort visionärt projekt att bygga moderna massproducerade bostäder i den lantliga miljön. Det är nu över femtio år sedan och många har hunnit flyttat in och ut ur lägenheterna sedan dess. Mycket har förändrats, de grå husen har fått en rosa puts medans annat har förblivit detsamma som grönskan kring Lärjeån.  Vilka bor här? Vilka leker i rummen, tittar på tv på kvällen, spelar piano eller bakar bröd?

Föreställningen Hemma hos skildrar berättelser och upplevelser med utgångspunkt från vad ett hem är och innebär för just dem som bor där. Dramatikern Lucia Cajchanova flyttade 1968 in med sin familj som första hyresgäster i den nybyggda lägenheten i Hjällbo. Manuset baserar sig på intervjuer med barn och vuxna som har levt just där genom åren och vars hembygd och historia hon delar.


"Regin har med all rätt fullt förtroende för ensemblen. Det är en härlig trio som i fint samspel, med lyhörd publikkontakt och välavvägd energi, driver alla berättelser framåt".

"Lucia Cajchanova ... Pjäsen bygger på hennes intervjuer med barn och vuxna. Det är ett lyckat grepp som ger en rik och varierad bild av begreppet "hemma" och samtidigt speglar ett levande bostadsområde som idag blivit så stigmatiserat och förknippat med problem".

"Det finns mycket att lära sig av "Hemma hos"... "Men framför allt ger föreställningen oss alla, barn som vuxna, en god grund för egna reflektioner över vad ett hem betyder och hur det är att känna sig hemma".

GP 10/12-2021, Lis Hellström Sveningson. 


Intervju med Per Öhagen och Isra Elsalihie i P1 Kulturnytt hittar du här. 

Av: Lucia Cajchanova Regissör: Per Öhagen
Ensemble: Dilan Amin, Isra Elsalihie och Caisa-Stina Forssberg. 
Scenografer: Karl Svensson & Per Öhagen Kompositör: Kristina Issa Ljusdesigner: Karl Svensson Kostymdesigner: Helena Lundström Maskdesigner: Per Öhagen & Helena Lundström Koreografi-coach: Soledad Howe Konstruktörer: Tomas Heyman & Krister Nylander Scenteknik & ljud: Martin Fremling Scenteknik & ljusteknik: Ragge Erzmoneit Scenteknik & techformance: Otto Bååth Regiassistent och Publikvärd: Bushra Al-Jubaihi Sälj- och biljettbokning: Malin Andersson Rekvisitör/Attributör: Pia Quach* Tillverkning fåglar: Smulan Lundin Producent: Gabriella Duraffourd Pedagog: Mina Nadolski Friberg Verksamhetsledare: Lovisa Pihl Konstnärlig ledare: Johanna Larsson Fotograf & videograf: David Walegren  Affisch: Linda Wallgren efter ett konstverk av Valeria Montti Colque. * Praktikant från Högskolan för Design - och konsthantverk. 


Målgrupp:
 Från 10 år  Spelplats: Angereds Teater/ Blå Stället
Föreställningslängd: 60 min 
Information: 031-331 54 08 | info@angeredsteater.se 

TRAILER

 
 
 

Föreställningen är en del av Västra Götalandsregionens Arvsfondsprojekt Techformance och utforskar tekniska verktyg och metoder för ökad tillgänglighet i samband med teaterbesöket.
Läs mer om Techformance här!